DOF   Dansk Orienterings-Forbund Hovedsponsor: TRIMTEX

Trænerkataloget

Udskriv siden

Orientering i fremmed terræn

Øvelse T30A
Emne: Fremmed terræn
Tekst: Kortet, hvorpå banen skal gå, skal bearbejdes i Ocad (se vejledning i bogen ” Fra Nybegynder til Ekspert”), således at kortet ser ud som det kort der skal løbes konkurrence på. Det skal her tilføjes, at man IKKE må tilføje symboler der er meget væsentlige for orienteringen i det pågældende terræn, da der ved at have dem på kortet, men ikke med i virkeligheden, ville kunne ske indlæring af forkerte rytmer.
I det nedenstående eksempel er et kort over dansk terræn, Linå Vesterskov, omdannet i Ocad (der er tilføjet sten, styp og blokfelter. Desuden er stibilledet fjernet fra kortet), således at udøverne lærte den orienteringsteknik der skulle til for, at kunne begå sig i konkurrenceterrænet. I dette tilfælde er kortet en træning frem mod juniorverdensmesterskaberne i Australien 2007.

Udøverne instrueres i, at de skal orientere efter de terrængenstande der skal orienteres efter i den terræntype man ønsker at lære sig. I dette tilfælde er det kurverne der er afgørende. De sten, blokfelter og styp-rækker der er tegnet på kortet er ikke afgørende for orienteringen i Australien, da de findes i så stort antal at de giver unødigt meget kortlæsning i forhold til blot at anvende kurvene som det primære.
Formål: At udøverne bliver bevidste om de terræn-karakteristika, der er afgørende for, at man kan få flyd i orienteringen i en ny terræntype.
Forberedelse: Fremstil kort der ligner konkurrenceterræn
Gennemførelse: Løberne skal holde fokus på at bruge de distinkte terrændetaljer i deres orientering
Varighed: tidsforbrug som alm. Træning (OBS på forberedelse)